poniedziałek, 21 czerwca 2010

Przepis

Poproszono mnie o przepis na ciacho. Proszę bardzo:

Składniki:
0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
250 g serka mascarpone
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 duże opakowania herbatników maślanych
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Tradycyjnie truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Połowę miksujemy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku w osobnych naczyniach. Studzimy. Jedną mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami.
Foremkę keksową wykładamy folią spożywczą. Ja swoją przykleiłam taśmą klejącą, bo się obsuwała :)
Wlewamy galaretkę ze zmiksowanymi truskawkami i wkładamy do lodówki. Kiedy już stężeje układamy na niej warstwę herbatników.
Teraz bierzemy się za warstwę serkową. Do miski przekładamy serek, wlewamy jogurt i wsypujemy cukier. Wszystko porządnie mieszamy łyżką. Można robotem, ale mi się nie chciało. Tak też jest dobrze.
Wykładamy masę na herbatniki i przykrywany kolejną warstwą ciastek.
Drugą galaretkę wkładamy na chwilę do lodówki żeby odrobinę stężała, nie wsiąknie wtedy w herbatniki.
Kładziemy kolejna warstwę deseru, czyli resztę pokrojonych truskawek. Zalewamy je galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na całą noc.
Rano odwracamy foremkę do góry nogami na talerz i ściągamy folię.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Podoba mi się pomysł na Twojego bloga!!!
    Podziwiam za odwagę. :D :D :D
    Mam nadzieję, że mnie zaprosisz na kawałek tego smakołyka...

    A tak przy okazji - ile Pan Filczak bierze za udostępnienie nazwiska?
    Całuję gorąco:*

    OdpowiedzUsuń
  2. A to już tajemnica handlowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...